" /> saujanautama3.com » Blog Archive » Langkah Pencegahan Awal Penyakit Demam Denggi
Email sebarang aduan atau laporan ke saujanautama3@gmail.com

Home » Artikel » Currently Reading:

Langkah Pencegahan Awal Penyakit Demam Denggi

September 22, 2008 Artikel 69 Comments

Petang tadi (22/09/08), gi Bazaar Ramadhan.  Ada seorang tu agihkan artikel ni. Bagus jugak kalau kita kongsi bersama. Ingat mengingati.

LANGKAH PENCEGAHAN AWAL PENYAKIT DEMAM DENGGI SEMASA CUTI SEKOLAH DAN CUTI PERAYAAN.

1.  Bersihkan kolam mandi dan pastikan air dikeringkan atau masukkan abate.

2.  Bersihkan perangkap air di bawah peti sejuk dan letakkan abate.

3.  Pastikan alas pasu bunga tidak menakung air dan letakkan abate.  Bubuh abate ke dalam bekas jambangan bunga yang terdapat air di dalamnya.

4.  Bersihkan saluran air hujan, sistem kumbahan, parit dan longkang yang tersekat.

5.  Menutup dengan rapat bekas-bekas takungan air dan bekas-bekas menyimpan air atau masukkan abate.

6.  Memperbaiki mangkuk tandas yang rosak supaya air tidak bertakung.  Tutup dengan rapat pam tandas dan masukkan abate ditempat air yang menakung.

7.  Telangkupkan atau terbalikkan bekas-bekas yang tidak digunakan untuk menyimpan air.

8.  Bersihkan sampah sarap dan buang di tempat pembuangan sampah.

9.  Kumpul dan lupuskan dengan sempurna semua barangan yang tidak digunakan atau letakkan di tempat yang terlindung dari hujan.

10.  Dapatkan rawatan segera di klinik yang berhampiran jika anda atau ahli keluarga anda mengalami demam panas.

“SELAMAT BERCUTI. MENCEGAH PENYAKIT DEMAM DENGGI TANGGUNGJAWAB KITA BERSAMA”

Arahan oleh :

Pegawai Kesihatan
Daerah Kuala Selangor

from : azharmaz66s4

Currently there are "69 comments" on this Article:

  1. azharmaz66s4 says:

    umie, rita, yusri….
    sememangnya sup ketam dan 100 plus petua demam denggi…memang berkesan..

  2. azharmaz66s4 says:

    pasal lalat ni…..
    u all perasan tak masa ketuk lalat tu yg lalat tu mcm dah penat mcm nak pengsan ajelah….mcm tunggu mati ajelah….maybe lalat tu dah penat terbang,,,jauh tu

  3. azharmaz66s4 says:

    umie…
    akak setuju dgn awak. bukannya apa, klu org dtg rumah tengok rumah kita berlalat… diorg fikir mesti rumah kita kotor…. tapi lalat SU3 jenis lalat yg lain sikit…. tempat bersih pun lalat suka….

    kawan2 beri idea utk hapuskan lalat ni pulak….

  4. umieadamS430 says:

    En. Yusri,
    so make sure lepas ni.. ana jgn kene lagi virus tu
    2nd time kene lebih bahaya
    so ambil langkah berjaga2 ye

  5. umieadamS430 says:

    Sha..
    saya selalunya weekend aje sempat masak
    hari bekerja beli aje
    sampai umah pun dah hampir pkul 7..tak sempat!!

    bulan puasa mmg bajek $$ lebih sikit ar
    makanan pun dah naik..
    humm’

  6. masytah says:

    tul tu umie….. bulan puasa nie budget lebih sikit…..

    last week blk kg melaka…. kat sana roti bomm baru 0.60 kat sini RM1.20…

    sekali ganda harganya…

  7. umieadamS430 says:

    haáh masytah
    kat KL usah ckp pasai rega makanan..
    mmg tercekik dibuatnya

  8. masytah says:

    harga berbeza tapi barang yang sama ……….

    alamak kita dah lari topic lah umie :)

  9. umieadamS430 says:

    takpe…asalkan ada mende nak diborakkan

    Kem. kesihatan bgtau..
    nyamuk aedes ni boleh mutasi

    maknanya..ia tahan kebal kalo sentiasa guna semburan yg berulang
    so kene cari alternatif lain menghalang pembiakan nyamuk ni

  10. umieadamS430 says:

    tapi beh baik buat pencagahan dr rumah sendri dlu
    air2 yg bertakung tu sila keringkan
    make sure halaman rumah bersih

  11. [...] Oleh sebab itu, kita mesti berjaga-jaga dan bersama-sama menjaga kebersihan taman kita. Beberapa langkah awal boleh dilakukan sebagai pencegahan seperti yang telah dikongsi melalui post sebelum ini yang ditulis oleh Maz di http://www.saujanautama3.com/?p=407 [...]

  12. second hand piano…

    Hello ;) Thanks heaps for this indeed!… if anyone else has anything, it would be much appreciated. Great website Just wanted to say thanks and keep doing what you’re doing! Flygel Enjoy!…

  13. national car rental coupons mouse

    national car rental coupons mouse

  14. viagrx says:

    viagrx…

    viagrx…

  15. Viagra Soft Tabs…

    Viagra Soft Tabs…

  16. maxaman says:

    maxaman…

    maxaman…

  17. kamagra says:

    kamagra…

    kamagramsqjtexmnqkbbfrlxylcllfoejgwnhsmtvbtwjbwwnnjjejqagiodevlesgssrndspjdasileewsytskkjgweartfqunmrrkvpezpzzpfyzosqtopgmjxqzuohjc…

  18. ProvigraX says:

    ProvigraX…

    ProvigraXyukohnnuquqnlgybssgmccmrzxifeszbmwwyoumgsxkpeustdcnyxbctjurhryxngapvpuckbfonnnclobjospugdnywlwhwrzuyvflkygy…

  19. ルイヴィトン ソミュール

    Fourth is an excellent recent organize increase. As i mentioned in advance, Backlog come to a new exceptional as of December 31, 2013. On the device time we had 722 components or 178.4 megawatts altogether backlog compared to the 646 moments involved w…

Comment on this Article:

You must be logged in to post a comment.

Archives

Photo Gallery