" /> saujanautama3.com » Blog Archive » TUNTUTAN FAEDAH PENGURUSAN MAYAT
Email sebarang aduan atau laporan ke saujanautama3@gmail.com

Home » Artikel » Currently Reading:

TUNTUTAN FAEDAH PENGURUSAN MAYAT

September 9, 2008 Artikel 20 Comments

Just nak share info yang saya terima dari email yang diforward oleh kawan-kawan. Good info yang maybe kita sendiri tak perasan.

Yesterday i p breifing kat perkeso, salah satu benefit PENCARUM yg mungkin ada antara kita yang tak tau, atau x perasan atau x diberitahu ialah tentang FAEDAH PENGURUSAN MAYAT . Faedah akan dibayar (boleh dituntut) dari perkeso sekiranya pencarum meninggal dunia akibat sebarang sebab.Pembayaran faedah akan dibayar kepada waris atau pihak yg menanggung perbelanjaan pengkebumian. Amaun yang diberi adalah RM 1500 atau kos sebenar pengkebumian (yang mana lebih rendah) berdasarkan resit yang dikemukakan.

untuk muslim x kira berapa kos pengebumian, sokso tetap bayar untuk khairat kematian sebanyak RM1500-00 dan sokso akan bayar pencen Penakat untuk waris yg layak seperti Balu dan anak2 simati yg berumur di bawah 21 tahun pencen dikira 50% dari gaji terakhir simati yg ada potongan socso setiap bulan. KWSP pun ada bayar khairat kematian  sebanyak RM2,500-00 untuk waris tapi x de pencen bulanan.Bawak sijil mati, surat nikah, siji beranak anak2 surat pengakuan Balu kalau ada. pegi kat socso jln ampang tingkat bawah kalau x de masalah dlm tempoh sebulan siap tapi kena follow up selalu.. kalau x makan tahun.. tp dia org bayar tunggakan dari tarikh kematian. Kwsp pun sama pergi jln gasing ambil borang dulu lps tu submit balik..PNB tu kalau x silap Khairat kematian dia RM1,500-00, bank rakyat, bank simpanan Nasional pun ada bayar khairat kematian.

JIKA ADA SEDARAMARA, JIRAN ATAU KENGKAWAN YANG MENINGGAL TOLONG LE SELIDIK / INFORM KAT KELUARGA SIMATI TTG PERKARA NI DAN WAWARKAN/SAMPAIKAN MESEJ NE KPD ORG DISEKELILING KITA.SEMOGA DGN INI KITA SEMUA MENDAPAT KEBERKATANNYA….INSYALLAH.

Currently there are "20 comments" on this Article:

  1. azharmaz66s4 says:

    good info utk semua. bnyk jgk yg kita tak tahu ye. so..info ni kita kena ambik tahu.
    SU3 pun tak nak buat tabung khairat kematian ke?

  2. sapiah says:

    Ha! nampak gaye abe takleh pencen awal ni… Terima kasih untuk info ni.

  3. masytah says:

    Very good info for all..

    Bagus gak cadangan nak buat tabung khairat kematian utk warga SU3.

  4. umieadamS430 says:

    haáh bagus jugak kalo su3 ada tabung khairat kematian

  5. masytah says:

    Saya setuju..

  6. azharmaz66s4 says:

    kita open tabung khairat kematian tu kat yg berminat sahaja. klu wajib kat semua, takut ramai yg tak setuju cz byk pulak nak kena byr.

  7. azharmaz66s4 says:

    yuran bulanan su3 dan surau, so…better kpd yg berminat shj.

  8. masytah says:

    Jumlah wang yang di dermakan adalah terpulang kepada individu…seikhlas yang mampu

  9. azharmaz66s4 says:

    atau pun drpd yuran blnan tu, kita portionkan sikit utk khairat kematian bg kematian warga su3 serta keluarga terdekat.

  10. umieadamS430 says:

    setuju juga dgn cadangan kak maz..

  11. masytah says:

    kita kena sepakat dalam kutipan derma nie… takut lah pulak ada yang bekata dibelakang…
    Saya sambut baik dengan cadangan yang diberikan.

  12. umieadamS430 says:

    harus igt..manfaat khairat kematian ni besar faedahnya
    tapi yerlah..ada yg stuju ada yg tolak
    so terpulang atas individu

  13. masytah says:

    Tul tu dalam bab2 menderma nie kita tak leh nak paksa…
    menderma seikhlas yang mungkin… lagi besar ganjarannya.

  14. umieadamS430 says:

    betul tu masytah..
    kene ada kesedaran sendri jugak bab2 camni

  15. azharmaz66s4 says:

    info dr hj rusmin. memang diorang ada perancangan nak buat khairat kematian tapi under surau2 di saujana utama. yuran diorg buat tahunan maybe dlm rm25 setahun. maybe start thn depan.

  16. … [Trackback]…

    [...] Read More: saujanautama3.com/?p=343 [...]…

  17. … [Trackback]…

    [...] Read More here: saujanautama3.com/?p=343 [...]…

  18. … [Trackback]…

    [...] Read More: saujanautama3.com/?p=343 [...]…

  19. … [Trackback]…

    [...] Read More: saujanautama3.com/?p=343 [...]…

  20. … [Trackback]…

    [...] There you will find 66409 more Infos: saujanautama3.com/?p=343 [...]…

Comment on this Article:

You must be logged in to post a comment.

Archives

Photo Gallery