" /> saujanautama3.com » Blog Archive » Gulai Tempoyak Ikan Patin Pahang
Email sebarang aduan atau laporan ke saujanautama3@gmail.com

Home » Artikel »Resepi » Currently Reading:

Gulai Tempoyak Ikan Patin Pahang

September 3, 2008 Artikel, Resepi 39 Comments

Yang ni pun senang gak nak buat tapi kalau kena cara dia memang da-bomb la…lecur air liur.

Kalau boleh dapat ikan Patin sungai pahang memang the best lah, kalau tak cari lah mana-mana sungai (yang sah nya Sg Buloh tak de). Tapi careful sesetengah ikan patin berbau sikit so kalau yang tak leh tahan bau/rasa tu beli je la ikan-ikan sungai yang lain. Kalau nak, ikan keli ke talapia ke haruan ke pun boleh. Kekadang ada gak orang pakai udang, ayam dll.

Potong kecik-kecik (kalau keli tu saya suka potong dlm 2 inci atau separuh ibu jari (yang tangan la ye bukan yang kaki). Kalau ikan beso cam patin tuh (wuh kalau dapat patin buah ke, patin muncung kerrr…aduh perut tahan lah weh), potong la sesedap rasa. Basuh la pas tuh, jangan tak basuh lak. Petua orang tua-tua kalau nak basuh ikan sungai basuh ngan air beras, tak pun basuh ngan air asam keping and garam leh gak. Tak pun ikut je la ape-ape petua yang ada.

Pas tuh ambik kunyit idup dalam sebesar ibu jari tangan (bukan kaki) dan cili kampung yang merah cantik sikit, tumbuk (nak blend pun boleh gak) dua-dua ngan garam kasar. Note: itu petua orang dulu-dulu kalau my wife dia blend jer pas tu masuk garam halus masa tengah masak.



Ambik tempoyak, agak-agak la sesuai ngan saiz  ikan, gaul sekali ngan kunyit dan cili tuh tadi. Masuk kan ke dalam periuk, pas tuh ambik ikan patin tu tadi letak air agak-agak sampai hampir nak tutup ikan (pada yang dah biasa buat gulai ikan tu, pandai-pandai la).

Ambik daun kesum (orang Perak panggil daun cenderum) masuk dalam gulai tuh tadi. Kalau nak bagi manis sikit taruk la terung ke, timun cina ke, tapi jangan banyak sangat sampai sarat. Dan yang best lagi kalau ada petai ke atau jering ke….aduhhhh

Pas tu taruk la garam secukup rasa. Kalau tak cukup masam dia, taruk la sikit asam keping atau tambah lagi tempoyak (note: jangan banyak sangat tempoyak nanti pekat kuah). Kalau suka manis sikit taruk la gula sikit.

Gulai ni kena balance ngan pedas dia, dengan masam tempoyak dia, pas tu bau daun kesum tu kena kasi naik sikit….pehhh….sedap….

Razif

Currently there are "39 comments" on this Article:

  1. admin says:

    uishhhhh

    yang nih memang favorite aku….aduisshhh sedapnye.

    kalau kat sg nerek masak nih,,,memang berpinggan-pinggan….ratah ikan je pun boley…

    ni yg terasa nak bukak posa kat nerek

  2. umieadamS430 says:

    aiyak…
    sedapnya..adoi ai..dok tahan air liur ni
    mujur mggu lepas balik kg..
    mak ada bekalkan tempoyak tuk saya..

    TQ bagi idea ni

  3. razif31s3 says:

    Mirul, Umi, gulai tempoyak pahang lain ngan tempoyak perak. Yang ni jenis senang punya takyah bawang, tak yah serai tuh suma tak de. Yang penting tempoyak ngan ikan yang segar. Sesetengah tempat kat pahang, macam di temerloh, dia buat pekat betul, tapi yang ni belah-belah Jerantut dan Lipis (tempat Siti Nurhaliza) cair sikit kuah dia…

  4. amirul47ps6 says:

    oOooo mcm tu,,,,aku suka yg pekat,,

  5. rupawan says:

    saya pong sukerr sgt gulai tempoyak nih….baru2 ni dpt resepi org pahang lg…ikan bakar tempoyak..uih….hari2 hb saya nak makan ikan bakar tempoyak nih..hingga menjilat jari…ekekeke

  6. sapiah says:

    Tempoyak ada kat dlm peti sejuk, minggu lepaih jiran bagi. Ish… tergoda dlm bulan posa ni.

  7. umieadamS430 says:

    sedapnya..
    saya pernah pekene ikan kembung sambal tumis tempoyak kat Janda Baik..sampai skrg teringat2 kelazatannya..

    TQ en.razif..baru ku tahu lalalalal…

  8. umieadamS430 says:

    RUPAWAN & KAK SAPIAH
    so bolehlah mula masak menu berasaskan tempoyak ni

  9. sapiah says:

    Eh, klu dengan ayam camne. Ok tak?

  10. amirul47ps6 says:

    razif,,

    mcm mana ko boley pandai masak aaa?? mana belajor?

  11. umieadamS430 says:

    KAK SAPIAH..
    tak pernah lagi saya tgk org cuba
    pe kata akak org pertama yg buat
    kalo marbeles war2kan kat sini ye
    leh la saya menerai jugak

  12. sapiah says:

    K, nanti klu jadik, teman bagitau. Agaknya fungsinye macam gantikan santan. Tapi, kolesterol kat mana paling banyak, durian atau kelapa ? Ade sesapa pandai bab pemakanan ni?

  13. Mazny5S4 says:

    Perggh! Gulai tempoyak ikan patin! Baru je makan bukak pose semalam… mmg sodap! Kak sapiah… mcm tak gu je buat ayam masak gulai tempoyak… hehe… Ptg ni ingat nak buat sambal goreng… yg lain tu beli je lah… x larat pulak rasa hari ni.. hehe

  14. umieadamS430 says:

    ntah ar..durian tu= karbohidrat + gula
    santan?? tau ada kolestrol..

    saya tak pernah pikir laks..
    selalunya ikut sedap aje

    humm..ada yg arif ?

  15. umieadamS430 says:

    amboi sedapnya kak maz..
    gulp!

  16. sapiah says:

    Tapi klu sape-sape buat jualan nasik campur, elok adakan lauk ni sebagai menu wajib. Sure ramai nak beli.

  17. masytah says:

    Sedapnyeee…. perut pun dah berbunyi lagu keroncong..

  18. umieadamS430 says:

    Pernah tak makan lemak cili api tempoyak yg dimasak dgn ulam2an?..
    Dlmnya ada pucuk ubi, petai, daun kunyit etc..etc..
    tu pun terangkatttt!

    sedap dgn aroma petai & sebagainya tu

  19. rupawan says:

    uhuuu….kak umie, mmg feberet tuh!!!!!!!!!….

  20. umieadamS430 says:

    tu ar, jarang nampak ada org jual, kan

  21. sapiah says:

    Ok, chow jap. Maxhosting call.

  22. razif31s3 says:

    Ladies,memang bunyi cam pelik ayam masak gulai tempyak, tapi cuba dulu. Pernah dengar tak sardin masak gulai tempoyak? Itu lagi pelik kan tapi, sedap… apa kata cuba ikan-ikan versi lain cam salmon ke, terubuk ke…

    Satu lagi kalau buat gulai lemak udang or ketam cuba taruk tempoyak sikit, lain rasa dia…

    Mirul aku dulu memang tak reti nak masak, tapi bila duduk jauh ngan Nurul sampai dua tahun, terpaksa belajor memasak. Ari-ari makan kat kedai muak woih…

    Umie, Gulai pekat yang masak ngan tempoyak dan ulam-ulam, petai tuh memang favourite bila kenduri (yang kecik-kecik la) orang pahang. Memang sodappp…

  23. hairol says:

    aduhhhh zif tertelan2 air liuk aku dok baca comment kau pasal gulai pekat tempoyak tu

  24. umieadamS430 says:

    wah tak sangka, boleh dipelbagaikan menu tempoyak ni..
    kene explore & sanggup mencuba resipi baru

  25. rupawan says:

    cuba kak…jgn x cuba…nnt dah berjaya jgn lupe jemput saya…muahahaha

  26. hairol says:

    ya… tak sabar nak merasa ni….. jangan buat2 lupa nak mencuba yekkkk

  27. razif31s3 says:

    Umie, kalau cuba buat tuh hulur-hulur sikit orang belakang rumah…jangan bagi bau je…

  28. umieadamS430 says:

    Insya Allah..

    hiks..saya ni tak pandai masak pun..
    tak bape gemar masak, melantak tu suka la
    twit! : P

  29. emma39s4 says:

    oh sedapnya! makan kedai jer leh..mr Husband aka En. Sofi tak mamam tempoyak ni, so tak pernah berasap aroma tempoyak kat rumah eden..heeee…

  30. azharmaz66s4 says:

    mcm2 resepi boleh masak dgn tempoyak rupanya. yang selalu buat ikan kembong, udang, ikan bilis wok (wap) dan yg paling senang dan sempoi sambal tempoyak letak tempoyak dgn cili api (kisar) dan letak sikit garam. cicah ulam. tu pun terangkat jugak.

  31. sapiah says:

    Lain je bunyinye tu Umie ! (Melantak)

  32. marisa says:

    Azharmaz ni Abg Isa selalu rasa RESEPI dia org, kat tempat keje.Kami selalu makan sama sebab sama-sama bawak “BONTROT”-Bekal la tu Jawa cakap.
    Melantak mcm bahasa belah NS/Melaka je..Umie asal usul sana gamak nya Sapiah oii.

  33. umieadamS430 says:

    kak Maz
    Opah saya suka buat tempoyak cam aka buat tu..
    sedap

    Kak Sapiah..
    MELANTAK tu maksudnya MAKAN..

    En.Marisa..
    saya asal perak
    suami yg melaka

  34. razif31s3 says:

    Kalau kat pahang bahasa yang paling habat (cakap pahang ni maknanya teruk skali) kita kata menketedaroh (maknanya melantak dengan sesungguh habat la….)

  35. masytah says:

    Melantak / Mentekedarah ni sama je kalau kat melaka coz sy org melaka… cara cakap nampak kasar tapi hati baik….

  36. umieadamS430 says:

    hahah ada banyak maksud ek..
    tgk pada masing2 punya negerilah kan
    melantak tu bagi saya biasa lagi..

    contohnya..
    “melantaklah ko puas”…
    tapi mentekedarah pulok pemahaman kat kawasan saya,
    dah tak hengat punya makan/melantak..
    sampai org cakap dah bape bulan tak makan tu…

    gitulah ye

    hks..
    bagus jugak ye dpt belajar bahasa
    ada yg rasa cam kasar, da yg rasa biasa2 aje

    segala2nya terpulang pada dri & pemahaman individu le

  37. azharmaz66s4 says:

    marisa… abg isa, bukannya azharan pun selalu join abg bwk “BONTROT”, klu bhs rockers skrg ‘tapau’.

  38. umieadamS430 says:

    Dalam bahasa perak..tau tau lah ye kalo negeri lain ada yg sama maksud atau ada maksud lain..

    kalo~ melantak = makan
    kalo~ lantak pula = biarkan/ignore/suka ati, org tak amik peduli
    gasak pun sama maksud ngan lantak

    tapi sesetengah negeri “gasak” ni maksudnya bergaduh, kan..

    contoh..
    lantak ko lah..nak buat apapun buatlah..

    heheh ada yg nak share?

  39. razif31s3 says:

    BONTROT? Ish lain macam jer bunyi nya Abg Isa. Anyway, dulu masa keje kat Avon pun kitorang (meaning the ladies la yang men tukang…ape..melantak?) rajin membontrot…

Comment on this Article:

You must be logged in to post a comment.

Archives

Photo Gallery